Michèle’s Blog – Aflevering 1 – Geef mij eens die Salsa!

MICHÈLE’S BLOG

Geef mij eens die Salsa!

Ik verbleef in een lodge in Namibië tegen het nationale park van Etosha, waar  op de tafel een saus stond met de naam “Salsa”. De foto poste ik enige jaren terug op instagram op het profiel van Etage Tropical. Salsa betekent “saus”. Het bestaat uit een mengeling van verschillende ingrediënten.

De muziek Salsa

Toch kent iedereen de salsa beter als een muziekstijl zoals Techno, Hip Hop, Reggae, Jazz…. en waarvan nog zo vele anderen er één zijn. Je hebt trage salsa (om iemand eens goed tegen je gillet te trekken) en je hebt snelle salsa (wanneer je vol uit wil gaan met je buddy of beste danspartner). Terwijl ik dat zo schrijf heb ik zo enkele mensen in mijn hoofd waarvan de één al toepasselijker is dan de andere. Hahahaha…. Ik denk dat dansers die dit nu lezen zich daar ook wel iets van bij kunnen voorstellen.

Salsa komt uit New York

Maar voor ons is Salsa een bekende dansstijl dat zijn oorsprong kent in New York. New York?  What??? Salsa komt toch uit Cuba? Ja natuurlijk komt Salsa uit Cuba! Onmiddellijk schiet de vraag door het hoofd: Wat weet ik van Cuba? Mojito’s, witte stranden, blauwe oceaan en mooie Cubanen dansent op het strand. Levensmomenten waar de tijd stil staat en je kan genieten van de warmte van de Carraïben. Ja! Allemaal waar!

Salsa is van oorsprong Cubaans

Mini nuance, Salsa is niet geboren op het eiland Cuba maar is wel Cubaans. Het werd ontwikkeld door de Cubaanse bevolking die rond de jaren ’60 leefden in New York. Veel Cubanen emmigreerden naar de Verenigde Staten en dus, in de nauwe straatjes en tijdens de koude winterdagen in New York, gaven enkele Cubanen de aanzet tot, en de ontwikkeling van Salsa. Zo konden ze even ontsnappen uit hun bestaan en terug keren naar hun zo geliefde tropische eiland, waar de heerlijke warmte van de prachtige muziek en de hete zon opnieuw voelbaar werd voor lichaam en ziel.

Bijlage: voor de kenners onder jullie spreken we voor wat New York betreft over “Fania” Maar daar over een andere keer.

We waren aan het schrijven over Salsa! Grosso modo kan je spreken van 3 Salsa Stijlen!

  1. Cubaanse salsa
    • Deze wordt gekenmerkt door veel heupbewegingen en ingewikkelde armbewegingen. Typisch is dat men gaat dansen in een cirkelfiguur.
  2. Los Angeles Stijl of L.A. salsa
    • Je kan het al raden. In Los Angeles ontwikkelde ze een westerse variant op de Cubaanse Stijl waarbij er op een lijn wordt gedanst en niet langer in een cirkel. Het is een salon gerichte stijl.
  3. New York Stijl of On2 salsa
    • deze is ook ontwikkeld… rarara in New York maar wordt in tegenstelling tot de Cubaanse Salsa en de LA Salsa gedanst op de 2de tel van de 8 tellen waaruit 1 Salsadeel bestaat.

Misschien nog even wat Chinees, maar voorlopig weet je genoeg met het idee van de 3 stijlen.

Waar wordt salsa gedanst?

Alle 3 de stijlen worden in België gedanst. Alsook over alle continenten van de wereld. Wat veel mensen niet weten, is dat salsa de meest gedanste dans is ter wereld. Overal danst men salsa. Van India tot Dubai, van Canada tot Argentinië. Grote clusters vind je uiteraard in Latijns-Amerika maar daarnaast ook in West-Afrika, waarbij Senegal de koploper is. Logisch als je bedenkt dat de Afrikaanse slaven werden gedeporteerd naar het eiland Cuba waar ze in Santiago de Cuba moesten werken op de rietvelden. S’avonds, na het harde werk, maakten ze een kampvuur en leefden ze zich uit op de ritmes van hun geboorteland. Daarom dat salsa altijd een Afrikaans tintje zal behouden en dat Cuba de bakermat van de salsa wordt genoemd omdat de ritmes van de conga’s, de claves, de simbalen, de trompetten, de piano er … het hardst klinkt.

Taxidansers

Met Cuba in het achterhoofd denk ik steeds terug aan Trinidad. Daar heb je een magische dansplek die noemt “Casa Del Artex”. Wie nog niet naar Cuba is geweest en salsa danst, een zekere must do! In Casa del Artex kan je namelijk goede dansers inhuren! Je kan er de hele namiddag naar hartelust dansen. Mooie gebronzeerde jonge mannen en vrouwen die je heerlijke middagen bezorgen met de nodige ambiance en als je het helemaal wil afmaken lokale rum. Zelf denk ik nog vaak terug aan deze top namiddagen uit mijn leven. Ik nam er direct twee! Één om als volger te dansen en één als leider. Het duurde dan ook niet lang of de casa werd voor mij één groot dansfeest. Enige jaren terug ontstond het idee van de “taxidanser”: Een danser of danseres die tegen betaling op feestjes met je danst. Het idee heeft vooral veel bijval in het Kizombamilieu. Dus alles samen niet zo ver gezocht.

Passie

Of je nu van Cubaans, LA of NY salsa houdt en waar je gaat dansen maakt eigenlijk niet uit. De fun, het plezier, de passie, de energie die vrij komt door deze dans is van zo een orde, dat eens je de microbe te pakken hebt, je verslaafd bent voor het leven. Het kruipt in je bloed en je geraakt het niet meer kwijt. Daarom dat ook in België we spreken van een salsa communiteit, waarbij soms mensen jaar na jaar met elkaar dansen op feestjes, workshops en danslessen.

Corona hel

Salsa is een heel belangrijke sociale uitlaatklep, en het was een hel om niet te kunnen dansen tijdens Corona, maar nu, zijn we terug en als je zin hebt om toe te treden tot onze wereld, nodigen wij U bij Etage Tropical van harte uit om met ons te komen dansen zodat we onze passie kunnen delen met jou!

Referenties

https://dansmagazine.nl/dansstijlen/salsa

https://www.riksjatravel.nl/cuba/reisblog/zon-zee-strand/